Het spreekt voor zich dat een biljarttafel die veel gebruikt wordt ook meer onderhoud nodig heeft. Maak er een goede gewoonte van het biljart iedere keer dat het bespeeld is, te reinigen. Hiervoor dient u gebruik te maken van de stofzuiger met opzetstuk (biljartlaken) en een oud stuk gewassen biljartlaken (banden).

Een biljart wat goed onderhouden wordt, geeft meer spelgenot!

1
Krijt uw keu niet boven het biljart en plaats het krijtje nooit met het krijt naar beneden op de biljartrand.


2
Gebruik de borstels of viltborstels zo min mogelijk.
Door gebruik te maken van een (vilt)borstel verdeelt u het vuil alleen maar over het biljartlaken. Dit is uiteraard niet de bedoeling.3
Gebruik voor het reinigen van biljartlaken alleen de stofzuiger (plus het juiste opzetstuk). Wanneer u de biljarttafel stofzuigt doe dat dan alleen in de lengterichting.
Gebruik de stofzuiger (zonder opzetstuk) om het vuil en stof onder de banden weg te nemen.4
De beste manier om de banden te reinigen is door deze af te nemen met een oud stuk gewassen biljartlaken (bij de ballenpoetsmachine aanwezig). Door het wassen van de stof wordt deze opgeruwd waardoor het gemakkelijker vuil opneemt.

De nieuwe ballensets zijn inmiddels in gebruik genomen voor het nieuwe seizoen.


Wat is ook weer de bedoeling?


Op ieder doosje zit een etiket voor welke klasse (kader, B1,B2, C1 en C3) welke ballen zijn en dat  geldt dan uiteraard voor de competitie 2015-2016. Ook de ballensets die gebruikt kunnen worden bij "vrij spelen" hebben duidelijke etiketten.


Willen alle teams uitsluitend  de ballen gebruiken die bij hun klasse horen!

De nieuwe ballensets voor de competitie mogen BESLIST NIET  gebruikt worden voor vrij spelen.

Op speelballen waarmee een hele middag of avond gespeeld is blijft allerlei vuiligheid achter (krijt, kets restanten en huidsmeer). Wanneer de speelballen na een speelavond niet worden gereinigd, krijgt dat vuil de gelegenheid in de buitenlaag van de bal te trekken.

In dit verband is het noodzakelijk dat de speelballen na afloop van iedere biljartavond en alvorens deze weer bij de bar in te leveren, goed gepoetst (lees: schoongemaakt) moeten worden. U wordt dringend verzocht ook hierin uw verantwoordelijkheid te nemen.


Onderhoud algemeen.
Verwijder met een natte vinger krijtstrepen en ketsplekken van de speelballen. Poets de speelballen vervolgens met een droge wollen doek. Voor het poetsen kan tevens gebruik worden gemaakt van de ballenpoetsmachine (ca. 1 minuut laten draaien).  
                                      BEPERK HET GEBRUIK VAN POLISH en CLEANER.


Ballenpoetsmachine.
Voor het poetsen van de speelballen kunt u de ballenpoetsmachine gebruiken.

Hierbij kunt u uiteraard gebruik maken van de polish en/of cleaner. Dit is echter niet noodzakelijk. Sterker, met name bij het schoonmaken van nieuwe speelballen wordt het gebruik van polish  en cleaner afgeraden (voor nieuwe speelballen heeft het ‘droog’ poetsen de voorkeur).


Indien u desalniettemin polish wilt gebruiken, is nabehandeling van de speelballen met cleaner noodzakelijk.


Voor de leden van wie het krijt aan vervanging toe zijn, die hun krijtje kwijt zijn of die gewoon ‘hebberig’ zijn, in het speellokaal is krijt (TRIANGLE) beschikbaar.